top of page
Watercolors

Veelgestelde
vragen

Atelier

Atelier

Wat kan ik verwachten van het samenwerking met Schilderijen Restauratie Atelier?

We zijn toegewijd aan zeer persoonlijke, discrete klantrelaties en zorgen voor de meest geïnformeerde restauratie en onderhoud van oude meester, moderne en hedendaagse schilderkunst.

Wanneer u contact met ons opneemt over uw conserveringsproject, bespreken we uw mogelijkheden en hoe onze diensten u en uw object ten goede kunnen komen.

 

Waar ben je gevestigd?

 

Van der Valk Boumanweg 25

2352JB Leiderdorp

Open in Google Maps: link

 

Ben je elke dag open?

 

Wij zijn geopend van maandag t/m vrijdag, 9am-5pm. Afspraken kunnen ook buiten de reguliere openingstijden worden gemaakt.

Neem vooraf contact met ons op via onze contact formulier, telefoon 0617029663 of email om een ​​afspraak in te plannen.

 

Waar kan ik parkeren?

 

Er zijn veel parkeerplaatsen in de buurt. Parkeren is gratis.

 

Is het studio beveiligd?

 

De studio is voorzien van een alarmsysteem.

 

Is mijn schilderij verzekerd in het atelier?

 

De eigenaar is zelf verantwoordelijk voor schade aan of verlies van een object ten tijde van vervoer naar en verblijf in het atelier. Informeer bij uw verzekeringsagent of het tijdelijk aanpassen van uw verzekering noodzakelijk is. In de meeste gevallen zal uw object gedurende de periode van restauratie en na melding aan de verzekeraar onder uw eigen inboedelverzekering vallen en dus verzekerd zijn bij het Schilderijen Restauratie Atelier.

Offerte

Moet ik voor de offerte betalen?

 

De inspectie van het schilderij inclusief de offerte maken doorgaans deel uit van onze service en zijn kosteloos en vrijblijvend. Indien wij naar de locatie van de opdrachtgever komen, kunnen er extra reiskosten in rekening worden gebracht.

Schattingen voor verzekeringszaken vereisen een meer gedetailleerd rapport en zijn daarom niet gratis.

 

 

Kan je een offerte maken op basis van foto's?

 

Op basis van foto's kan slechts een grof offerte worden gemaakt. De mij toegezonden foto's zijn in de regel niet van voldoende kwaliteit om de schade goed te kunnen beoordelen. Daarnaast kun je als klant niet inschatten welke details relevant zijn voor mijn werk. Foto's kunnen echter een goed eerste referentiepunt zijn voor een grove schatting.

Vertrouwt u uw kunstwerk niet zelf te vervoeren, is het te groot of te zwaar beschadigd kunnen wij een afspraak maken ter plaatse.

 

Kan je naar mijn locatie komen om mijn kunstwerk te bekijken?

 

Dat hangt af van waar je je bevindt en de omstandigheden van het pand en het kunstwerk. Contact met ons opnemen via ons contactformulier, e-mail of telefoontje (0617029663) is een goede eerste stap.

Schilderijen die zwaar beschadigd zijn of sterk afbladderende verf hebben mogen nooit reizen zonder de voorafgaande controle door een restaurateur. Afbladderende verf kan bijvoorbeeld voor het transport worden gestabiliseerd met een licht aangehecht stuk Japans papier.

Kosten

Wat zijn de restauratie kosten?

 

Elk kunstwerk is een uniek stuk met een individuele materiaalsamenstelling en verouderingsgeschiedenis. De haalbaarheid en inspanning van b.v. reiniging is niet per se afhankelijk van de grootte van het schilderij. Veel belangrijker is de textuur van het schilderij, zijn ruwheid, pastositeit, chemische en mechanische weerstand. Vaak zijn schilderijen uit de 20e eeuw of die uit tijden van schaarste en oorlog gevoeliger en daardoor moeilijker te restaureren dan die van rond de 17e eeuw - dus leeftijd doet er niet toe!

De prijsberekening wordt uitgevoerd op basis van de benodigde uren per behandelstap.

U kunt zelf bepalen of u een korte documentatie of uitgebreide documentatie wilt over de uitgevoerde restauratie.

 

Is het de moeite waard om een ​​schilderij te restaureren?

 

Er is geen algemeen antwoord op de vraag of de restauratie van een schilderij de moeite waard is. Kunstrestauratie kan in de regel worden gezien als een maatregel die waarde toevoegt.

Het komt echter wel eens voor dat de restauratiekosten hoger zijn dan de marktwaarde van het object. In zo'n geval is het aan de emotionele waarde en herinneringen die bij het object horen, welke bepalen of een restauratie zinvol is.

 

Waat is de waarde van mijn object?

 

Helaas voer ik geen taxaties uit. Om de markt waarde of actuele waarde van uw kunstwerk te beoordelen, dient u contact op te nemen met een veilinghuis of een onafhankelijke taxateur.

 

Dekt mijn verzekering de kosten voor de restauratie van mijn schilderij?

 

De dekking van de verzekeringsschade is meestal afhankelijk van het soort verzekering en de oorzaak van de verzekeringsschade.

Bij voldoende dekking vergoedt de verzekeringsmaatschappij vaak de restauratiewerkzaamheden of vergoedt de waarde van het kunstwerk. In de regel moet de schade worden aangetoond door middel van foto's. Uw verzekeringsagent komt op afspraak bij u langs en beslist hoe het verder gaat. Als u al een offerte voor restauratie kunt indienen, vereenvoudigt dit het beoordelingsproces door de verzekeringsmaatschappij aanzienlijk.

Als tijdens calamiteit een object dat deel uitmaakt van uw kunstcollectie beschadigd raakt, kan ik de verzekeringsclaim voor u indienen. Dit omvat fotografische en videodocumentatie. Het is ook belangrijk om fotografische documentatie van voordat de schade zich voordeed, aan te leveren.

behandeling

Kan de behandeling ter plaatse worden uitgevoerd?

 

Onder normale omstandigheden behandelen wij schilderijen in ons atelier. Als het schilderij erg groot of kwetsbaar is of de behandeling klein is, kunnen we de behandeling ook ter plaatse uitvoeren.

 

Mijn kunstwerk is in zeer slechte staat, kun je het nog herstellen?

 

Schilderijen die voor klanten onherstelbaar beschadigd lijken, kunnen in de meeste gevallen worden behandeld. Het komt zelden voor dat een schilderij niet kan worden gerestaureerd of dat we in ieder geval een aanzienlijke verbetering kunnen aanbrengen zodat er nog steeds van kan worden genoten. Het is wel belangrijk om een ​​schilderij niet te overbehandelen. Schilderijen Restauratie Atelier streeft er altijd naar om de conservatie- en restauratiebehandeling tot een minimum te beperken.

 

Hoe lang duurt het om een ​​schilderij te laten restaureren?

 

We hebben projecten in onze studio die minder tijd kosten en projecten die meer tijd in beslag nemen. We kunnen meestal tegemoet komen aan de planningsbehoeften en speciale verzoeken van onze klanten.

De behandeling kan variëren van een paar dagen tot een jaar, afhankelijk van de complexiteit en omvang van een stuk. Een projecttijdlijn zal worden verstrekt in de offerte na het onderzoek en de raadpleging.

 

Kan ik de restauratie herkennen nadat u de restauratie heeft voltooid?

 

We streven ernaar om de restauratie onder normale kijkomstandigheden niet te laten herkennen, maar dit is niet altijd mogelijk. Verder zijn onder ultraviolet licht altijd restauratiestappen zoals retoucheren te onderscheiden.

 

Levert je een behandelverslag?

 

De lengte en het detailniveau in het rapport kan afhangen van de schaal en complexiteit van het project en de eisen van de eigenaar. Elk rapport bevat in ieder geval foto's van voor, tijdens en na de behandeling, evenals details van de gebruikte materialen en de uitgevoerde behandeling.

Welke materialen worden gebruikt voor de conservatie- en restauratiebehandeling?

 

Schilderijen Restauratie Atelier heeft ervaring met zowel traditionele, natuurlijke materialen die al eeuwenlang worden gebruikt, maar ook met moderne, synthetische materialen. Al deze materialen hebben één ding gemeen: ze hebben uitstekende verouderingseigenschappen en zijn, afhankelijk van de situatie, omkeerbaar. Met mijn arbeidsethos ben ik toegewijd aan de professionele richtlijnen van E.C.C.O (European Confederation of Conservator-Restorers 'Organizations).

VERVOER

Hoe pak je schilderijen in?

 

Als het schilderij is ingelijst, zorg er dan voor dat het stevig in het lijst zit en dat er geen losse stukken zijn die het schilderij tijdens het transport kunnen beschadigen (hangende hardware en draden, fragmenten van het lijst). Als een schilderij instabiel is in de lijst, of als de lijst zelf niet stabiel is, verwijder dan het schilderij en wikkel het apart in.

Wikkel het schilderij in noppenfolie met de luchtkussen weg van het schildeirjoppervlak. Bevestig aan de voorzijde van het schilderij een vel karton. Het karton moet even groot of iets groter zijn dan het stuk zelf. Dit beschermt het doek tegen stootschade.

Als een schilderij nog maar een paar maanden of jaren oud is of de oppervlaakte heel sensitief is, breng het verfoppervlak dan NIET in contact met het verpakkingsmateriaal. In dat geval kan het nodig zijn om een ​​schaduwdoos te maken om ervoor te zorgen dat de verpakkingsmaterialen niet in contact komen met het oppervlak van het schilderij en om hechting aan de vernis- of verflaag te voorkomen.

Dit inpakadvies is gebaseerd op gezond verstand. Als een schilderij niet stabiel en verkeerd verpakt is, kan er tijdens het transport schade ontstaan.

 

Hoe kan ik mijn schilderij veilig vervoeren?

 

Plan altijd de route die je met het schilderij gaat afleggen en zorg dat het door alle deuren en doorgangen past. Draag een schilderij alleen als het licht is en je het gemakkelijk kunt doen. Het is in ieder geval altijd goed om een ​​tweede paar handen te hebben, die kunnen helpen een deur te openen etc.

Maak bij vervoer met de auto voldoende ruimte in de kofferbak van de auto en verwijder spullen die los kunnen komen en het kunstwerk kunnen beschadigen. Creëer een zacht oppervlak om de schokken van de weg op te vangen door een deken of schuim te gebruiken. Plaats het schilderij in de auto en demp het van elke kant met schuim of opgerolde dekens of handdoeken, zodat het schilderij niet kan bewegen.

Zorg ervoor dat u langzaam rijdt, vooral in scherpe bochten of hobbels.

Dit advies is gebaseerd op gezond verstand. Als een schilderij niet stabiel en verkeerd verpakt is, kan er tijdens het transport schade ontstaan.

 

Kan je een kunsttransportbedrijf aanbevelen?

 

Bij het vervoeren van een zeer kwetsbaar, waardevol of sentimenteel kunstwerk is het belangrijk om het op een zo veilig mogelijke manier te hanteren en te vervoeren.

Kunsttransportbedrijven zijn zeer gespecialiseerd, van het behandelen van kunstwerken met handschoenen, het goed verpakken met nieuwe en geschikte materialen en transport in geschikte vrachtwagens, die temperatuur- en vochtigheidsgecontroleerd zijn.

Hizkja van Kralingen is een gerenommeerd kunsttransportbedrijf dat wij u graag kunnen aanbevelen.

Offerte
Kosten
Behandeling
Vervoer
bottom of page